Login
+Follow
Login

Mörkertid = toppturstid?

By Naturguiden I Norr on 2014.01.08 In livsfilosofi Topptur

Det är lätt att tänka att vintern norr om polcirkeln är lite deppig. Lång, mörk, kall och bister. Att det mörka gör det omöjligt att göra saker utomhus. Det är klart att ljuset påverkar humöret och kanske framförallt vårt sömnbehov. Men jag mår bäst när jag får vara ute. Så jag försöker utnyttja mina lediga timmar oavsett ljustillgång.

I år kom snön tidigt. Den har täckt landskapet med ett härligt vitt täcke. Det är tjockt och bäddar mjukt in alla stenar, buskar och ojämnheter. Efter jobbet byter jag snabbt om till skidkläder, tar på trancievern och packar in skidorna i bilen. Jag möter upp en vän och vi åker den lilla biten till fjället. Stjärnorna tindrar, månens sken är starkt och vi kan inte annat än njuta. Vi går under tystnad och pannlampan får vara avstängd, månens ljus räcker gott och väl. Vi rör oss uppåt, höjden kommer efterhand, jag vill fortsätta i det oändliga. Men fjället är ändligt. Vi når vår topp. Det är dags att vända.

Stighudar av och pjäxorna ställs om från ”walk” till ”ski”. Pannlampor tänds.

Känslan att glida ner i det mörka, med sikt så långt pannlampans ljus sträcker sig. Benen jobbar och endorfinerna sprids i hela mig…

Återigen vill jag helst av allt vara precis här och nu.

kvällstur

 

2 Responses to "Mörkertid = toppturstid?"

  Comments (2)

 1. Men åh, fantastiskt! Det är en underbar känsla att vara ute i månskenet utan att behöva pannlampan!

 2. Björn wrote:

  Helt rätt, och det är livskvalité! Hur är förresten snöförhållandena på Nuolja nu?

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Login